ή κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο του Platforms Project των προηγούμενων ετών 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023, παρουσιάστηκαν 412 πλατφόρμες–δράσεις καλλιτεχνικών ομάδων από 48 χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο, Ελβετία, Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Σουηδία, Ολλανδία, Καναδάς, Ν. Ζηλανδία, Φιλανδία, Γαλλία, Ρωσία, Σερβία, Κόσοβο, ΗΠΑ, Ουκρανία, Αργεντινή, Τουρκία, Μπενίν, Ισπανία, Βέλγιο, Τσεχοσλοβακία, Αυστραλία, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Υεμένη, Ιράν, Μεξικό, Βενεζουέλα, Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Αιθιοπία, Δανία, Ουκρανία, Αυστραλία και Παναμά) με περισσότερους από 8.500 συνολικά καλλιτέχνες από τις πέντε ηπείρους. Παρουσιάζεται κάθε χρόνο και αποτελεί μια ετήσια διεθνή συνάντηση εικαστικών ομάδων-πλατφορμών που στόχο έχει την καταγραφή του τρόπου δραστηριοποίησης των εικαστικών ομάδων. Στο Platforms Project παρουσιάζονται σειρά εκδηλώσεων, ένα πολύπλευρο πρόγραμμα που περιλαμβάνει παράλληλες εκθέσεις, ομιλίες, ημερίδες, performances, workshops. Επίσης, παρουσιάζεται το Open Studios των εργαστηρίων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα KIDS LAB.
Στόχος του Platforms Project είναι η παρουσίαση και καταγραφή της ανεξάρτητης διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής, του τρόπου δραστηριοποίησής της όπως αυτή παράγεται μέσα στα πλαίσιο των πλατφορμών και τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας των Ελλήνων καλλιτεχνών με άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο για επικείμενες συνεργασίες.
Τι είναι όμως πιο συγκεκριμένα οι πλατφόρμες; Οι πλατφόρμες είναι ομάδες καλλιτεχνών που δημιουργούν από κοινού ένα έργο, μια δράση ή μια θεματική έκθεση, ανεξάρτητοι χώροι τέχνης που ανήκουν σε καλλιτέχνες και στόχο έχουν την ανάδειξη της τέχνης, καθώς και δράσεις καλλιτεχνών που προσφέρουν τον πραγματικό ή διαδικτυακό ή ακόμα και έντυπο χώρο ανάδειξης του πολιτισμού από όλο τον κόσμο, που διαθέτουν το χαρακτήρα της συλλογικότητας και του μοιράσματος.
Το Platforms Project αποτελεί μία απ τις δύο παγκοσμίως διεθνείς εκθέσεις φουάρ για πλατφόρμες. Ανάλογη διοργάνωση υπάρχει μονό στην Στοκχόλμη (Supermarket Independent Art Fair) η οποία συνεργάζεται στενά με το Platforms Project διοργανώνοντας από κοινού workshops και συνέδρια στην Ελλάδα και τη Σουηδία.
Μέσα από το Platforms Project δίνεται η ευκαιρία σε ελληνικές καλλιτεχνικές ομάδες να γνωρίσουν ανάλογες πλατφόρμες του εξωτερικού, να ανταλλάξουν τις απόψεις τους για την σύγχρονη
τέχνη και να δημιουργήσουν από κοινού πρότζεκτ. Μέσα από ένα διεθνές δίκτυο που έχει ήδη δημιουργηθεί τα τελευταία 12 χρόνια, έχουν προκύψει όχι μόνο διεθνείς συνεργασίες αλλά και σχέσεις φιλίας και δημιουργικής ανταλλαγής ιδεών, με έντονο το χαρακτήρα της ομάδας και της συλλογικότητας.
Στη διεύθυνση του project είναι η Άρτεμις Ποταμιάνου και ο Μιχάλης Αργυρού.
Το Platforms Project διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία “LINECULTURE”,